Utroligt nok er vi allerede flere måneder inde i 2019, og jeg skal da lige love for at de er gået hurtigt. Jeg mærker gymnasiets afslutning nærme sig, men på trods af travlheden i den forbindelse har jeg også fået læst lidt bøger, der ikke er skolerelaterede.

Sidste år var mit nytårsfortsæt at læse mindst en bog i måneden, og det vil jeg holde fast i. Har I også sat jer for at læse mere, så kan I passende starte ud med at læse de her anmeldelser igennem – for aldrig har jeg delt så mange hjerter ud.

BØGER LÆST I 2019 JANUAR-FEBRUAR

JANUAR

The Little Book of Hygge – Meik Wiking

Den her bog kan I umuligt have undgået at se på boghandlernes hylder, Instagram eller sågar i nyhederne. Danmark bliver i disse år hyldet i hele verden for vores hygge, som det siges ikke kan oversættes.

Det har forfatteren i denne bog heller  ikke gjort, og det pepper den engelske tekst lidt op, når den bliver brudt af ord som hyggesokker og hyggesnakke. Generelt er den skrevet i et lettilgængeligt sprog med fine illustrationer, tegninger, billeder og grafer.

Det er en letfordøjelig undersøgelse af, hvad hygge egentlig er. Hvad gør den danske hygge til noget særligt, og hvordan opnår man den bedst? Det forsøger forfatteren at svare på i bogen, og det har aldrig været hyggeligere at læse forskningsresultater.

On Living – Kerry Egan

Denne smukke bog købte jeg med hjem fra London i efterårsferien, men jeg måtte desværre sætte den på hold, da der lige skulle læses en lille SRP-bog. Fulgte I med I, hvordan det gik med at skrive SRP her?

Selvom On Living tog noget tid at komme igennem, får den mine varmeste anbefalinger – netop derfor. Fordi den er så vigtig og stærk, at man netop skal stoppe op og holde pause. Fordi dens budskaber er så vigtige, at de skal have tid til at bundfælde sig.

Det er nemlig ikke forfatterens budskaber, det handler om – det er de døendes. I bogen videregiver Kerry Egan de beskeder og historier, som de indlagte på hendes arbejdsplads, et hospice, har bedt hende om.

Ingen ved mere om livet end dem, som er ved at afslutte det. Alt for tit er det i de sidste timer, at det går op for folk, hvad det vigtigste i livet egentlig er. Men hvorfor vente med at finde ud af det, til det er for sent, når vi kan læse os frem til det lige nu?

 

En dans på gloser – Søren Ulrik Thomsen

En dans på gloser tog også lang tid at læse – men ikke på den gode måde. Selvom det kun var de første små 111 sider, jeg ville læse, var den skrevet i et så svært og tungt sprog, og jeg er altså vant til at læse videnskabeligt både engelsk og dansk.

Desværre druknede de fine pointer altså i sidelange sætninger, hvilket er ærgerligt, for jeg er ret vild med hans teorier – hvorfor jeg i første omgang kastede mig over bogen.

Jeg var nemlig blevet introduceret til Søren Ulrik Thomsen i flere podcasts, hvor hans tanker var meget fint formuleret og for mig lette at relatere til. Så hvis I også er sprognørder, vil jeg anbefale jer at lytte for eksempel her eller her i stedet for at læse bogen.

Alt dette er dog kun relevant, hvis I virkelig er sprognørder. For bogen handler om, hvordan Søren Ulrik Thomsen ser på digtning – hvilket jo ikke vil vække genklang hos så mange, men som giver utrolig god mening for mig. Først da jeg hørte hans idéer, indså jeg, at jeg rent faktisk digter, og så udgav jeg jo en digtsamling.

FEBRUAR

De ansatte – Olga Ravn

En veninde startede her i år en bogklub på gymnasiet, som jeg trods angst selvfølgelig ville støtte op om. Den første bog var De ansatte af Olga Ravn, og heldigvis for at den skulle diskuteres med en bogklub, vil jeg sige.

Det er en meget original bog, som er opbygget af en hel række vidneudsagn fra en science fiction-verden, og vi var alle fuldstændig forvirrede og frustrerede. Men når man når igennem den, er det faktisk bogens charme.

Da vi diskuterede den, den ene eftermiddag, gik det op for os, at det ikke gør noget, at man ikke kan få overblik over hverken handling eller personer. Det er de små fragmenter, der er så virkelig smukke sprogligt, og stiller en masse spørgsmål om det at være menneske, levende og lykkelig.

Så efter et par timer med en sød gruppe mennesker og en ekstra gennemlæsning, har jeg ændret min vurdering fra 7 til 9 hjerter.

Get Your Sh*t Together – Sarah Knight

I en lille fin butik i London stod jeg med valget mellem bestselleren The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k og to af forfatterens andre bøger. Med den kommende SRP i tankerne endte jeg dog med at købe Get your Sh*t Together, som havde været en stor hjælp, hvis jeg da havde haft styr nok på mine ting til at læse den først.

Pjat, det gik jo meget fint det hele, måske fordi jeg allerede følger en del af bogens filosofi. Men findes der nogen, der har 100% styr på alting? Det tror jeg næppe, og netop derfor er denne bog til alle. Jeg vil dog særligt anbefale den til unge, der flytter hjemmefra eller bare skal lege voksne og ansvarsfulde generelt.

I sig selv er det jo en sejt at få læst en bog, men denne gør det let for jer og kan føre til mange andre bedrifter. Forfatteren kommer med gode og konkrete råd til alt fra, hvordan man klarer indbakken, til hvordan man river rødderne op og flytter ud på en sydhavsø. Som undertitlen siger er bogen en guide til:

How to stop worrying about what you should do
so you can finish what you need to do
and start doing what you want to do.

Det trænger vi alle vidst til at lære i disse tider, og heldigvis får hun det til at virke overkommeligt i denne bramfri, ærlige og meget humoristiske bog. Folk er kategoriseret som de frække jordegern, der står shit 332 gange, der er en farveøvelse, og det hele er skrevet på meget letforståeligt og ungdommeligt engelsk.

Stå Fast – Svend Brinkmann

Direkte fra en karikeret selvhjælpsbog til en anden anti-selvhjælpsbog – et modsvar til tidens udviklingstrang. Og jeg må sige, at Svend Brinkmann har en pointe, som skinner så fint igennem.

Langt hen af vejen er jeg også enig, men den lille ironiske syvtrinsguide, sætter det lige lovligt meget på spidsen – hvilket selvfølgelig er intentionen. Men er I faste læsere, ved I, at disse 7 råd sådan cirka af det modsatte af pointerne i mine indlæg.

  1. Hold op med at mærke efter i dig selv
  2. Fokuser på det negative i dit liv
  3. Tag nej-hatten på
  4. Undertryk dine følelser
  5. Fyr din coach
  6. Læs en roman – ikke en selvhjælpsbog eller biografi
  7. Dvæl ved fortiden

Ja, jeg har jo lavet indlæg med fuldstændig modsatte titler for eksempel Lidt om den der ja-hat eller blot alle de fag- og selvhjælpsbøger, jeg anmelder i dag. Men i bind og grund er vi enige, fordi det handler netop om balance.

Så jeg vælger det ud, jeg kan bruge. Hvilket må siges at være en stor del, da bogen er stærkt inspireret af stoicismen, som jeg er tilhænger af. Han gennemgår faktisk netop den filosofiske retnings udvikling til sidst, ligesom resten af bogens ord er veldokumenterede.


Hjerterne, tiden og siderne flyver altså af sted, som I formentlig kan fornemme. Min lille bogsamling fylder mere og mere i chatollet, selvom jeg låner de fleste bøger – heldigvis, for listen med bøger, jeg vil læse, vokser også eksponentielt.

Så nu vil jeg udgive dette indlæg, som er færdiggjort lidt over midnat, hvor jeg egentlig burde have skrevet AT. Mit skema siger eksamen, men det vil det fortsætte med nærmest uafbrudt nogle måneder endnu, så nu skulle det være.
Jeg vil læse et par sider i min igangværende bog, I kan læse om næste gang. Hvilken bog er I igang med for tiden?

Be teachable. You’re not always right.

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’