Reklame: Tal Troværdigt er et tilsendt anmeldereksemplar

I januar fik jeg læst så mange bøger, at de fik et helt indlæg for sig selv her. Jeg har dog ikke brudt mit nytårsfortsæt om at læse mindst en bog i måneden, hvilket vil sige jeg nu har en ny bunke anmeldelser klar.

Og I kan glæde jer, for mange af dagens omtalte bøger får topscorer. Det er smukke bøger med noget på hjertet, og alligevel er de utroligt forskellige. De kan varmt anbefales, med undtagelse af den første – så vi bevæger os altså ikke kun fra februar til maj, men også fra værst til bedst.


Bøger læst i 2018 februar-maj

Februar:

Hvaler under isen – Lara Schützsack 

Denne bog havde jeg set frem til at læse, da jeg som altid var blevet fanget af den poetiske titel men også temaet. Desværre skuffede den voldsomt. Selvom sproget var smukt havde det sammen med meget af det andet indhold passet bedre ind i en fantasybog.

Jeg er ikke i tvivl om Lara Schützsack ville kunne skrive smukke og gode bøger, men for mig blev det et akavet møde mellem socialrealismen og så det mere fantasy-lignende univers.

Jeg synes det var malplaceret, og jeg brød mig ikke om måden den behandlede og nærmest ophøjede emner som for eksempel spiseforstyrrelse og selvmord.

Marts:

Før jeg forsvinder – Paul Kalanithi 

Før jeg forsvinder er til gengæld røget direkte ind på pladsen som en af mine favoritbøger. Det er en fantastisk beretning om døden, skrevet af en nu afdød kirurg, som gennem hele sin karriere var meget fascineret og nysgerrig på at forstå netop døden. Hvilket man sige, han får mulighed for, når han pludselig for konstateret kræft.

Jeg synes det var en fantastisk bog, men jeg erkender også den ikke er for alle. Den er skrevet i et forholdsvist fagligt sprog, og man skal altså have lidt baggrundsviden inden læsningen.

Den havde jeg heldigvis, og så havde og har jeg samme nysgerrighed på døden – som jeg har skrevet om her.Orker I ikke at læse hele bogen, har hans afholdt denne TED Talk, hvor hun fremhæver nogle smukke pointer.

April:

Jeg henter solen ned – Jandy Nelson

Igen fangede både titel og omslaget min opmærksomhed – og bestemt ikke uden grund. Den smukke titel stemmer godt overens med sproget resten af bogen igennem.

Jandy Nelson formår at peppe den klassiske YA-litteratur op. For en gangs skyld er den klassiske ungdomsroman skrevet i et smukt poetisk sprog, samtidig med at hun også tilfører lidt yderligere spænding – så plottet for en gang skyld ikke er så forudsigeligt.

Plottet er dog også lige det bedre, end hvad vi typisk ser. Hun er lykkedes rigtig godt med at behandle emner som død, homoseksualitet, identitet og mange mange flere.

For evigt borte – Kræftens Bekæmpelse

Vi bliver i de tunge emner, og denne bog forklarer netop hvorfor. Fordi vi er nødt til at tale om dem, om det, som gør ondt. Derfor havde bedt børn skrive digte om at miste, og i denne bog har de samlet 126 af dem.

Det er et så fint koncept, og det er sjovt at se, hvor forskelligt opgaven bliver grebet an. Samtidig er næsten skræmmende at se, hvad og hvordan børn og unge teenagere – de er undervurderede. De forstår så meget mere, end de voksne antager – mon ikke det også var en af pointerne med at udgive denne bog.

Da digtene er skrevet af 126 forskellige varierer de selvfølgelig også meget. Men der var nogle meget smukke ind imellem, og netop diversiteten øgede kun det.

Maj:

Den Lille PrinsAntoine de Saint-Exupéry

En klassisker flere af jer sikkert kender, og som jeg fortryder, jeg først har lært at kende nu. For efter at have læst denne lille børnebog, forstår jeg godt den er blevet verdensberømt.

Den er bestemt ikke kun for børn, og det var netop det fascinerende ved den – at den kan tolkes på millioner af forskellige måder. Om end den er kort, skrev jeg kommentarer til den på over tyve sider af min daværende notesbog.

Jeg er meget spændt på, om jeg forstår den på samme måde næste gang – hvor jeg forhåbentlig kan læse den på fransk. Jeg er også spændt på, hvordan I forstår den. Så læser I kun en bog fra dagens indlæg, så lad det være denne.

Tal Troværdigt – Anette Bjerre Ryhede

Denne bog har jeg allerede nævnt mange gange i Den Store Eksamensguide – og skal I til eksamen eller stå i enhver anden kommunikationssituation, kan den varmt anbefales.

Den er ekstremt lærerig og kan både bruges professionelt og privat, selvom den først og fremmest henvender sig til projektledere. Bogen er desuden det perfekte opslagsværk, da indholdsfortegnelsen og indholdet i sig selv er dejligt håndgribeligt.


Hvilke bøger har I læst i 2018, og hvad har været jeres yndlings? Jeg kan knap nok vælge, for aldrig har jeg delt så mange hjerte ud på en gang.

Til gengæld kan jeg afsløre, at jeg allerede nu har gang i tre meget forskellige bøger – og der er også endnu en digtsamling på vej med posten.

God læselyst i det fine vejr.

A reader lives a thousand lives before he dies.

The man who never reads only lives one.

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’