litteratur

I dette forår nåede jeg vidt omkring i en blanding af bestsellere og bøger, der burde være det. Vil I også have fat i ukendt kvalitetslitteratur, har jeg altså et par anbefalinger.

APRIL

Snak på livet løs — Stine Buje

“Inspiration til samtaler om livet før døden” er undertitlen på denne vel nærmest håndbog til at føre samtaler med i eksemplerne døende. Jeg synes dog, det er vigtigt at bemærke det lille ord før, for vi kan jo simpelthen ikke have de snakke efter, og alligevel udskyder så mange af os dem.

litteratur

Rigtig mange udskyder at tale om døden, indtil den er over os. Men sagen er jo den, at den kan overhale os inden om, når som helst. I Stine Bujes bøger møder vi ofte terminalt syge, og pårørende som skal til at miste. Men faktisk er vi jo altid i gang med at miste. Hver dag, der går, hvor vi ikke har de vigtige samtaler, tager mange chancer for at have dem med sig.

Vi kan af gode grunde ikke vide, hvilke svar vi vil savne svar på senere i livet, men det er en god idé at få svar på de spørgsmål, som betyder noget for os nu.

Og det er ikke, fordi jeg siger, at vi skal snakke om død og begravelse hele tiden, men som jeg skrev i den forrige portion boganmeldelser, kan vi ikke undgå at snakke om døden uden også at snakke om livet. Det er fokusset i denne fine bog, som er fyldt med meget konkrete idéer til, hvordan vi kan sætte rammen for at få del i alle de historier, som de mennesker, der har del i vores liv, rummer.

Den er henvendt og særligt egnet til pårørende, men da vi alle jo et eller andet sted er det eller bliver det, ser jeg ingen grund til at udskyde læsningen til, når overskuddet er mindst. Vi kan lige så godt begynde at skabe minderne nu.

litteratur

Blå — Maja Lunde

Jeg er så forfærdelig dårlig til at få skrevet disse anmeldelser, inden jeg glemmer bogen. Men jeg skulle blot læse et par af de gemte citater fra denne roman, før dens længsel efter vandet igen skreg i mig. Altså selvom jeg sidder her på færgen med blikket halvt på de smukkeste bølger brudt af hvidt skum.

Det viser sig, at netop denne skildring af vand er anden del i en håbløst anmelderrost klimakvartet af den norske forfatterinde — og med rette. Det er de helt store kriser, hun tager op, men på sin helt egen måde.

I kontrasten mellem den gamle Signes oprør mod menneskets udnyttelse af bræen fra hendes barndom og den unge far, der årtier senere må flygte op igennem Europa på grund af tørke, bliver man ramt af naturens overvældende kraft. Og menneskets misbrugte magt.

Vand har ingen farve i sig selv, det er verden rundt om den, der sætter sin farve på det, spejlninger fra himlen, fra omgivelserne, vand er aldrig bare vand.

Nok rummer økopoesien og klimalitteraturen efterhånden mange værker, men dette skiller sig alligevel ud. Det er ikke kun en historie om en verden i krise men i høj grad også om tilhørsforhold. For hvordan opleves det for de mennesker, som bliver tvunget til at flygte fra deres velkendte hjem, status og familie til ukendte egne, hvor de aldrig rigtigt er sikre?

Nok sker det først i 2041 i selve historien, men desværre deler millioner af voksne og børn skæbne med hovedpersonerne lige nu. Og for første gang, har jeg fået et mere nøgternt og dog stadig så grufuldt indblik i, hvordan det må være. Hvad det gør ved os mennesker, og hvad vi kan finde på at gøre imod hinanden, når vi bliver skubbet så umenneskelig langt ud.

Signes fortælling sætter altså også spørgsmålstegn ved, hvad der sker, når vi så forlader vores hjem. Forbliver det vores hjem? Kan vi nogensinde slippe det? Signes tilbagevenden tyder på, at vi vil vende tilbage. Men er der ikke også en nødvendighed i at forlade det først? Spørgsmålene er mange, og svarene er naturligvis subjektive. Men jeg synes, I skal lade Maja Lunde tilføje nogle nuancer til jeres overvejelser igennem det smukke sprog.

litteratur

Det er okay at føle — Simone Thorup Eriksen

I denne fine billedbog bruger Simone Thorup Eriksen sine kreative evner til at gøre noget så sårbart som angst smukt og simpelt. De fine stregtegninger har prydet Instagram, og nu står forsidens følelsesspøgelse og minder mig og mine gæster om, at det er okay at føle.

“Vær modig! Men nogen gange er det modigste at tage masken af.”

Den påmindelse kan vi alle have brug for ind imellem, og de søde tegninger og beskeder på bogens sider er bestemt ikke kun til angstramte. Kender vi alle ikke, hvordan en masse frustrationer kan skjules bag et: “Fint, tak!” Eller hvordan at det nej, vi egentlig bør give, bliver omdannet til alverdens løfter på vej ud over tungen?

Det værste er dog nærmere hvilke uhørte ting, vi faktisk går og siger til os selv. Tonen er ikke altid pæn, og derfor kan jeg kun anbefale jer at have dette omsorgsfulde papirskram klar på hylden.

litteratur

Show Your Work — Austin Kleon

Som I måske har kunne fornemme, betyder sabbatår for mig ikke pause fra at lære. Tværtimod har jeg kun fået mere tid til at fordybe mig i emner, der interesserer mig.

Det drejer sig primært om psykologi og ord – ja faktisk på bedste metavis fordyber jeg mig i krydsfeltet mellem fordybelse, formidling og fokus. Det vil sige, at jeg er optaget af emner som læring, produktivitet, kommunikation og i særdeleshed passion. For tiden er jeg særligt interesseret i det punkt, hvor alle de ting mødes; i litteraturen.

Hvordan at man forvandler sin kreative passion til en levevej og bruger den til at inspirere andre, finder jeg ufatteligt interessant. Måske fordi jeg har et håb om det samme. Mine interesser kigger i hvert fald mere og mere den vej, så da jeg for nylig startede på et nyt projekt, begyndte jeg at læse denne bog.

“Show Your Work” er en vildt inspirerende og bekræftende bog for alle, der arbejder med at skabe. Men egentlig er den mere generelt også et sundt indspark i diskussionen om præstationssamfundet – eller et værktøj til at bryde ud af den tankegang.

The act of sharing is generosity––you’re putting something out here because you think it might be helpful or entertaining to someone on the other side of the screen.

Den underholdende blanding af tekst og tegninger udgør en vigtig påmindelse om, at det faktisk har mindst lige så meget værdi at dele processen bag et ellers tilsyneladende perfekt resultat.

Nok er vi alle ikke forfattere og kunstnere, men vi er alle midt i læringsprocesser, og de vil kun styrkes af at dele dem. Selv hvis det ikke er for at tjene penge på det, kan en åben rejse i nære såvel som fjerne relationer generere en utrolig stor værdi for begge parter. Livet er ikke et nulsumsspil.

litteratur

Anne Franks Dagbog – Anne Frank

Hold nu op en bog altså. Og sikke en oplevelse. Jeg har svært ved at forstå, at teksterne ikke er fiktive, fordi karaktererne virker så troværdige – måske netop fordi de var virkelige.

Til gengæld forstår jeg sørme godt, at værket er så omtalt, for det er jo et helt unikt indblik i den vildeste tid og situation. Det havde jeg forventet, men til min egen store overraskelse, er det også en utrolig velskrevet bog.

Under læsningen opdager man jo, at visse dele var tiltænkt et publikum, og at Anne Frank havde en passion for at skrive. Men, at en 13-15-årig pige kan pakke så meget livsvisdom ind i så smukke ord, har gjort mig paf.

“Vi lever alle, men ved ikke hvorfor, eller hvad meningen er, vi lever alle med et ønske om at blive lykkelige, vi lever alle forskelligt og dog ens.”

Det er ikke kun en historie om, hvad der sker, når otte mennesker bor under i jorden i to år, det er også bare en fortælling om at være et ungt menneske med alt, hvad det dengang indebar – og som det stadig indebærer.

Med en så privilegeret og fredelig opvækst, som jeg har haft, havde jeg ikke forventet at kunne relatere til bogen, men Anne Frank blev et utroligt ærligt spejl. Det tænker jeg skriftsamlingen vil være for de fleste af os, og at den vil blive med.

Klassikeren lever altså ikke kun videre, nu som min yndlingsbog, som vidnesbyrd om en svunden tid, men lige såvel som et kritisk og udødeligt blik på vores tid.

litteratur

Yayha Hassan – Yayha Hassan

Her går vi så fra en forfatter, jeg kunne spejle mig i, til en karakter og kultur, der aldrig har ligget længere fra min virkelighed. Det gør nu sikkert kun indblikket endnu vigtigere, for det er jo lige netop det, litteratur kan.

Det kan give os et indblik i andre kulturer og en forståelse for hinanden og vores forskelligheder. Og mon ikke, det er årsagen til at denne digtsamling er blevet landet bedst sælgende?

Det er noget nyt, en stemme, vi ikke har hørt før, men som vi derfor netop bør høre og kan lære meget af. For mig var læsningen lidt af et kulturchok, må jeg indrømme, fordi digtene bekræfter nogle af de herskende fordomme i Danmark, som jeg egentlig altid har taget afstand fra. Jeg har svært ved at forstå, at vi menneskers moralske kompasser kan have så forskellige nordpoler.

I skolen må vi ikke tale arabisk, derhjemme må vi ikke tale dansk

Men uanset om vi forstår det eller ej, er det vigtigt at vide. Det er forudsætningen for den forståelse, jeg håber, vil udspringe af dette forfatterskab, så det ikke kun fører til flere fjendske fordomme og fremmedhad.

Den lave bedømmelse er altså på ingen måde en vurdering af relevansen af bogen, som jeg mener I bør læse. Det er egentlig blot min mening om værket som digtsamling, hvor jeg ikke just blev fanget af nogle spændende sproglige finurligheder.

litteratur

Over dine øjne – Maren Sophie Clausen
(Anmeldereksemplar)

Nu hvor vi har haft fat i nogle klassikere, vil jeg fremhæve en roman, der i den grad har potentialet til at blive det. Faktisk oplevede jeg Over dine øjnesom en moderne kombination af Alkymistenog Den lille Prins. Det er store værker og store ord, men denne roman er også skrevet i et sprog, der kan bære det, og som gør udgivelsen mere til et værk end en roman.

På den ene side er det en klassisk roman og kærlighedshistorie, som vi kender dem. På den anden side er det en sproglig, smuk, eksistentialistisk filosoferen. Jeg ved ikke, hvor meget den indholdsmæssige del sagde mig, da jeg egentlig først og fremmest fanges af ordene, men det blev jeg så sandelig også.

Den tætte sorthed, som jeg troede ville eliminere mig, havde revet sig løs fra resten af mørket og samlet sig sammen som en knude. Langt borte lå den nu, knuden, og jeg stirrede på den. Den havde ikke fortæret mig. Jeg så skønheden ved den

Store dele af bogen er sanselige, smukke beskrivelser af universet, som på en eller anden måde rammer ned i det eksistentielle og taler ind i nogle erfaringer, jeg har med mig. Det er bestemt ikke for alle, skulle jeg sidde og svælge i det samme sprog resten af livet, skulle det være smukke sætninger som disse.

litteratur

Rigtig god læselyst, for der er så meget at lære i litteraturen!

Smil til dig!
Laura // LMinside.dk

Facebook Instagram Bloglovin’