læse

Jeg har ligget vandret i tre uger nu. Desværre uden at kunne hverken læse eller skrive sammenhængende. Heldigvis går det stille fremad, og jeg har nu fået stykket en bunke anmelder sammen til jer.

Anbefalinger til hvad I kan læse, indtil jeg er tilbage med mine lange indlæg igen. Uanset om I fortsat vil læse med på LMinside.dk eller ej, så må I ikke snyde jer selv for følgende læseoplevelser.

På sit yderste – Daniel Boysen
(Anmeldereksemplar)

Den ene dag sad jeg som så ofte før på en bænk på Odense Banegård. Så mange mennesker passerede, men det var ikke hovedkaraktererne i bøgerne eller hovedpersonen på biograflærredet. Det var de liv vi ikke ser, og jeg tænkte: Hvem fortæller deres historie?

læse

Nu ved jeg at et muligt svar er Daniel Boysen, der i sin nyeste roman beretter om en sådan skæbne. Om en jysk kvindes livsforløb, som man dog ikke har fuldt overblik over under læsningen, da det bliver genkaldt som sporadiske situationer.

Den meget særprægede opbygning afspejler altså på fineste vis, hovedpersonens aktuelle tilstand – men også det kaos, hun på sin vis altid har levet i.

Sådanne knapt så actionprægede romaner, når ikke altid så langt ud; dog kan de for en som læser virke lange at komme igennem. Det formår Daniel Boysen dog at undgå igennem et fængende og fortryllende sprog.

To have kaster sig mod hinanden i hende, de skvulper over, hvad skal hun gøre for at stoppe havet fra at glide ind i sig?

Der er virkelig kælet for hver enkelt ord, og sætningerne er gennemarbejdede helt ned til mindste detalje, ligesom der er eksperimenteret med formen. De 227 sider er altså en hel unik læseoplevelse, for alle os, der holder af ord.

Paris – Serge Ramelli

læse

Denne afsindig smukke bog er blevet et dyrebart eje med en særlig plads i bogreolen, som min genvej til minderne fra de seks måneder i Paris.

Det er en fotobog med Serge Ramelli’s billeder fra lysets by, og lyset er også helt specielt i fotografens univers.

læse

Selvom bogen er fattig på ord, er den langt fra fattig på farve, skønhed eller magi. Den får virkelig hevet nogle gode sider af Paris frem, der bliver præsenteret med små faktuelle tekster.

Danmark bugner med frankofile, og hører I også til denne kategori, hører denne bog til i jeres hjem. Vær dog opmærksom på, at dette er en version i farve fra 2019.

Digte eller det der ligner – Cecilie Casper
(Anmeldereksemplar)

Forfatterskabet.dk finder I foruden min digtsamling også denne samling af den jævnaldrende debutant Cecilie Casper.

At forfatterinden kun er 19 år, forstår man dog slet ikke under læsningen af teksterne, der nærmere klinger som noget fra det 19. århundrede. Særligt naturbeskrivelserne er så smukke, at man ser det beskrevne landskab badet i romantikkens guddommelighed.

Digtene bærer i den grad præg af, at Cecilie læse teologi. Og selvom jeg havde lidt svært ved at finde ud af, hvad jeg mente om de næsten forældede formuleringer, får de i hvert fald denne bog til at skille sig ud fra resten af samtidens.

Jorden glinser af tårer efter nattens kærtegn
De sidste rester af månens stjernetårer forsvinder
En strålende uvidenhed titter frem fra øst

Hertil skal dog tilføjes, at lyrikken, på trods af den formelle forklædning, beskæftiger sig med højaktuelle og hårdtslående emner. Det er store og universelle emner; og måske er det netop derfor, at det klæder dem at blive udtrykt inden for og afgrænset af nogle rammer og rim.

Ophav – Eva Lind

I januar besøgte Eva Lind Ærø, og jeg fik overtalt min mor til at tage med til hendes foredrag. Så jeg måtte jo hellere lige læse det nyeste skud på stammen.

Da jeg læste Ophav, kendte jeg intet til hverken bog eller mennesket bag. Gang på gang blev jeg overrasket over, hvordan forfatterinden så præcist og og dog subtilt kunne ramme nogle ting i forhold til etnicitet, racisme og tilhørsforhold.

Det gav alt sammen meget bedre mening, da vi hørte foredraget og fik beskrevet den røde tråd i Eva Tinds forfatterskab. Det kan nemlig blandt andet beskrives som et uintenderet men utrolig vigtigt indspark i debatten om etnicitet.

Jeg smiler roligt, selvom vandet står som et hav i min mund. Jeg synker, men halsen strammer, mere vand strømmer til. Et menneske består af halvtreds til tres procent vand, hvis jeg åbner munden, vil det fosse ud som et ustyrligt vandfald. Hvis jeg ikke åbner munden, drukner jeg.
Nu trækker havet sig tilbage

Jeg skal helt klart læse flere af hendes værker, der umiddelbart også udfordrer genrene og bogen som medie. Denne havde i hvert fald mange styrker.

Selv de ting og steder, jeg ikke brød mig om, fordi de var lidt for meget hentet fra Hollywood, viste sig at være hentet fra virkeligheden. Så den smule kritik, jeg har, er der ikke engang hold i.

Afklædte ord

læse

I sidste portion boganmeldelser nævnte jeg de kulturprisnominerede Poetry Nights på BRYG Coffee House i Vejle, da jeg anmeldte Laura Lauras debut.

Nu er pågældende forfatterinde indblandet i en ny udgivelse. Dog er hun denne gang ikke alene om at berette råt og ærligt om ungdomslivet. Afklædte ord samler nemlig et udvalg af kaffebarens faste digteres lyrik.

Normalt er jeg lidt kritisk, når det kommer til antologier, da de skrivende kan komme til at trække hinanden ned. Dog bliver de mange forskellige stemmer her udgivelsens store styrke.

Ikke kun er poeterne vildt talentfulde, de formidler også så forskelligt, at deres tekster tilsammen giver en nuanceret, helstøbt, universel og derfor vigtig afspejlning af livet som ung dansker anno 2020. Måske egentlig ungdommen til alle tider.


Jeg håber, at dette indlæg har åbnet jeres øjne for nogle af de debuter, der ikke lige ligger på bestseller-listen. De kan nemlig stadig gå hen og blive nogle af jeres bedste oplevelser med litteraturen.

Og lad er nu ikke overvælde af, hvor mange bøger jeg såvel som andre når igennem for eksempel i januar. Det handler om at gøre læsningen til en vane, som jeg skrev om sidst her.

Samtidig spiller vores livssituation ind, og læsemængden vil svinge i perioder. Dog kommer det hurtigt til at se ud af noget, når man, som jeg gjorde i januar, læser digtsamlinger.

Vil I have følelsen af at færdiggøre en bog, uden at det tager ugevis, kan I jo starte med min digtsamling. Luftbobler er nemlig på tilbud lige nu i vinterdepressionernes højsæson på Forfatterskabet.dk.

Rigtig god læselyst!

Smil til dig!
Laura // LMinside.dk

Facebook Instagram Bloglovin’