Som I sikkert ved, er jeg, ligesom resten af landets niendeklasseselever, i fuld gang med de mundtlige prøver. Og hvad er en serie med eksamensråd værd uden råd til de mundtlige prøver, som for de fleste er de mest nervepirrende?

Husk at I kan finde råd til de skriftlige prøver her, til læseferien her, min holdning til karakterer, prøver og alt det der her, og finde Den Store Eksamensguide her.

MENTALITET

Lad være med at tage det for tungt og gå for meget op i det  er mit første råd. Slap af og husk, som jeg snakkede om i dette indlæg, at det formentlig slet ikke er så vigtigt, hvad karakteren siger.

Nu hvor vi er ved det med at slappe af i stedet for at overdrive, så husk at censoren og eksaminatoren er der for at hjælpe. De prøver ikke at finde ud af, hvad I ikke kan. De prøver tværtimod at gøre jer så gode som muligt. I får ikke minuspoint, så at sige, for det, som I ikke kan, så husk for Guds skyld det allervigtigste:

Det er okay at fejle!

I må ikke se det som en dårlig ting, når de spørger ind til noget flere gange eller stiller spørgsmålstegn til en af jeres påstande. De prøver bare at give jer en mulighed for at argumentere og vise jeres indsigt. I må ikke tro, at de angriber jer, og det værste, I kan gøre, er at gå i forsvarsposition – spil med og følg deres tankegang. Hvis de så spørger ind til noget, må I også godt sige, at I kommer ind på det senere. Det er en god måde at vise overblik, og at I har styringen.

Jo mere selvkørende I er, jo mere overskudsagtig virker I, og des højere karakter venter der for enden. Vis at I har styr på det hele eller i hvert fald det meste, for det er et udtryk for at I har forberedt jer. Så sæt jer lidt ind i prøvens forløb, jeres emne, prøveoplæg, fordybelsesområde og opgivelserne, så I er godt klædt på til diverse spørgsmål.

Når det så er sagt, er det ikke muligt at vide alt, og alle bliver spurgt om noget, de ikke kan svare på – og det er helt okay. Men en gylden regel er aldrig at sige ordene: “Det ved jeg ikke…” Formuler det på en anden måde, og hvis I er rigtig smarte så snak lidt uden om, så I besvarer men ikke på præcist det spørgsmål.

KROPSSPROG

Nu kommer vi så til noget, der har stor betydning for ens prøve samt censorens indtryk af én: kropsproget, udstrålingen og attituden.

Ikke overraskende danner censor sig meget hurtigt et førstehåndsindtryk, og derfor er det vigtigt at have den rigtige attitude fra starten. Kom smilende ind, præsenter jer og sørg for at give hånd til både lærer og censor – så udstråler du en hvis selvsikkerhed, får skabt et fysisk bånd mellem jer og er dermed kommet godt fra start.

Påklædningen har ikke særlig stor betydning, dog udstråler joggingtøj og lignende ikke just seriøsitet, så sørg for at tage noget anstændigt men stadig behageligt tøj på. Så er der også de praktiske tips, som ikke at have et stort tørklæde på under prøverne, og at sætte de lange lokker op, hvis I skal op i fysik/kemi, da det er en almindelig sikkerhedsforanstaltning.

Når I så sætter jer eller finder jeres plads, så tag intiativ – lad være med at vente på at de kaster en bold op i luften. En rigtig god måde at starte på er ved lige hurtigt at fortælle, hvad I vil fortælle om, hvorfor og i hvilken rækkefølge. Så ved alle, hvad der skal ske, og I har fået vist et super overblik og en stærk selvtillid. For det er det I med nedenstående tips skal snyde jeres kropssprog til at vise.

Selvfølgelig er man vildt nervøs og overhovedet ikke selvsikker i sådan en prøvesituation, som kan både være nervepirrende og skræmmende – nøglen er at lade som omSpil skuespil, find jeres bedste pokerface frem og manipuler alt hvad I kan med jer selv, eksaminator og censor.  Det lyder svært, og det er også umuligt at gøre til præcision, men det virker. Ved at have nogle få ting in mende, så kan I bruge jeres kropssprog til at forbedre jeres præstation. Hvis I er for nervøse er det nok nærmest umuligt, og det er det man skal bruge indlæggets første tips til – til at forstå, at der ingen grund er til at være så nervøs.

Det er ikke rigtig til at styre ens stemme i nervøse situationer, men kroppen kan man da holde nogenlunde styr på. Tag en dyb indånding, inden I går ind, mens I kører skuldrene baglæns, så I ender med at stå ret, med brystkassen lidt fremme og skuldrene lidt bagud. På den måde får I rettet jeres kropsholdninger op i stedet for at skutte jer og knække sammen, for det skal I under hele prøven prøve at undgå. Faktisk har forskere opdaget at der, når man retter sin kropsholdning til en mere selvsikker en, frigøres nogle stoffer, der får en til at føle sig mere selvsikker – så giv det et forsøg.

Lad være med at sidde og lave nervøse bevægelser som at pille ved en ring, en halskæde, håret, papir eller noget andet – prøv i stedet at lave fagter, der understøtter det, I siger. Og hvis jeres hænder slet ikke vil samarbejde så hold dem under bordet, som jeg selv gør det.

I det hele taget skal I prøve at undgå at krydse armene og benene foran kroppen, da det får jer til at virke meget lukkede og utrygge – så ikke noget med nogle arme over kors. Åben op ved hjælp af den rette kropsholdning og hvad I ellers kan finde på.

Når det så er sagt, så kan det faktisk hjælpe en gang imellem at læne sig lidt ind over bordet hen mod dem, for så vil I opleve at de oftest følger jeres eksempel – og på den måde får i skabt en lille intimsfære. Det skaber en følelse af en lukket gruppe, at I er fælles om noget, hvilket I også er – eller som I elever skal lade som om, at I er. Selvom historie måske ikke lige er det, I interesserer jer allermest for, så sidder I overfor to mennesker der har viet deres karrierer til det – så lad som om I synes det er mega spændende.

Så for at samle alle dise råd til et, så prøv at vær og virk så selvsikker som muligt!

Jeg håber virkelig, at I kan bruge i hvert fald et par af disse råd. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan man bedst kan lide det, og det er vigtigt at I gør det på jeres måde. For mig har disse råd virket, og de har endda efter et par gange fået mig til at føle mig mere sikker. Forhåbentlig kan I nå at teste disse tricks, selvom at mange af jer ikke har så mange prøver tilbage.
Held og lykke!

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’