Den vinterkolde og kedelige januar er overstået. Nu tager vi hul på højsæsonen for alverdens højtider og de traditioner, som knytter sig dertil. I den anledning vil jeg i dag introducere jer for et par af Ærøs enestående traditioner, som vi har her omkring fastelavn.

Fastelavn bliver vidst fejret i hele Danmark, men så vidt jeg kan forstå, er det i de fleste byer bare noget med at slå katten af tønden, og så er det det. Herovre på Ærø giver vi den noget mere gas med fester på skolen, fri på en mandag, børn der synger sig til penge og voksne, der med pivestemmer gør grin med nogle af samfundets problemer.

Fastelavnsfester for små…

Eftersom fastelavn herovre strækker sig ud over flere dage, vil jeg lige køre dem igennem i kronologisk rækkefølge, og derfor starter vi med fastelavnsfesterne, som folkeskolen afholder.

I onsdags holdte skolen fastelavnsfest for grundskolens elever, forældre, bedsteforældre og andre tilknyttede, hvilket hvert år er et brag af en fest. Den afholdes om aftenen, så folk har haft tid til at klæde sig ud.

Først går alle eleverne fra 0. til 6. klasse indmarch, hvor de fremviser deres fantasifulde og farverige kostumer. Det er så imponerende med de mange flotte kostumer, og hvert år er der nogle nye ideer. Der bliver uddelt præmier til de to flotteste i hver klasse, og derefter er der tøndeslagning rundt omkring på gangene.

Når kattekongerne og -dronningerne er fundet åbner vi store elever og lærerne nogle forskellige boder, hvor man kan købe mad eller deltage i aktiviteter som for eksempel flødebollekast, tombola eller fiskedam.

Sjetteklasserne har i dagene op til lavet en spøgelseskælder, som folk kan prøve, hvis de tør – og så er der naturligvis også musik og sanglege i gymnastiksalen. Det har i alle de år, hvor jeg har været med som elev eller hjælper, været et vellykket arrangement, og det er en god måde at samle skolens elever og forældre.

Og store!

Som sagt afholdes festen om onsdagen for grundskolen, men dagen efter slår skolen dørene op for overbygningen, hvilket vil sige eleverne fra 7. til 10. årgang. Den første del af aftenen forløber ligesom dagen før med indmarch, præmieoverrækkelser og tøndeslagning – dog er der ingen forældre, der står og ser på.

Om torsdagen er der ingen boder eller aktiviteter, men der bliver solgt sodavand, is og alt det der. Gymnastiksalen forvandles til et børnevenligt diskotek med diskolys, dansekonkurrence, røg og limbo, og det er sådan set det.

Fastelavnsmandag for små…

Fastelavnsfesterne er måske ikke som sådan en tradition for hele øen eller noget, som går flere hundreder år tilbage. Men skolen hjælper os med at holde liv i en anden tradition ved at give os fri fastelavnsmandag, hvilket der vidst ikke er andre, af landets skoleelever, som har.

At vi får fri på en mandag, er ikke ensbetydende med, at vi bare kan ligge og sove hele dagen. Næsten alle Ærøs børn i næsten alle aldre tager deres udklædning ud over vintertøjet og går rundt i byen og rasler, hvilket jeg nok bliver nødt til at forklare lidt mere detaljeret.

Det vil såmænd bare sige, at de ringer eller banker på, og når døren åbnes, begynder de at synge “Fastelavn er mit navn” og rasler med bøtter, syltetøjsglas eller sparegrise.

Som tak for sangen får de et par ord med på vejen, en eller flere mønter og i disse dage også et stykke slik til den videre tur. Det er en tradition jeg ved, at øens mange gamle er rigtig glade for, og selvom det er nogle år siden jeg stoppede med at rasle, ser jeg stadig på de mandage som nogle af mine bedste barndomsminder.

Og store!

Nu kommer vi så til den rigtige og meget anderledes tradition, som foregår om aftenen fastelavnsmandag, selvom nogle af landsbyerne har rykket det til lørdag her sidste år. Om aftenen er det de voksnes tur til at klæde sig ud – og det er altså så meget, at ikke engang deres familie kan kende dem.

Hvis nogen af jer har læst Michael Larsens bog “Mordet på øen”, som jeg anbefaldede som en gaveide, ved I nogenlunde, hvad det går ud på. I bogen foregår det hele omkring helligtrekonger, og det er også der, at den vestlige del af øen vedligeholder denne tradition. Men her i Marstal og i mange andre af øens byer er det fastelavnsmandag, at folk går maske.

Det går kort sagt ud på, at der er nogle familier som holder åbent hus, mens andre af øens borgere i små grupper har planlagt et lille skuespil så at sige.

Forrige år var jeg selv ude at rende, men ellers holder jeg mig mest til at være der, hvor der er åbent hus og se de forskellige masker – så nu ved jeg efterhånden, hvordan det fungerer.

Det starter med, at der lidt efter middagstid bliver ringet på døren, og en lille gruppe mennesker kommer ind i fuld udklædning. De har gerne lavet en lille relevant historie og påtaget sig nogle roller, som passer ind i plottet.

Derefter begynder værtsfamilien og deres eventuelle gæster at stille spørgsmål, for at få en idé om, hvem der gemmer sig bag masken. Det er lidt forskelligt, hvordan folk gør det, men i de fleste byer er det efterhånden sådan, at de udklædte smider masken, når de er blevet gættet, så de kan få lidt at drikke.

Nogle vil nok mene, at vi ærøboere har unødvendigt mange traditioner tilknyttet til fastelavn, men nu er det min 16. fastelavn, og jeg kan bekræfte at det er hyggeligt hvert evig eneste år. Har I de samme traditioner eller nogle helt andre, hvor I bor?

I hvert fald håber jeg, at I får en dejlig fastelavnsmandag og nyder den – især hvis I ligesom mig skal have terminsprøver i dagene efter.

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’