Store bededag nærmer sig, men i år står den på konfirmation i Jylland, så jeg har taget forskud på de varme hveder. Det betyder desværre også, at jeg går glip af en Ærø-tradition, jeg endnu ikke har fortalt om herinde. Den er ikke lige så stor som påske eller fastelavn, men den er da skyld i, at store bededag i min familie hedder stor dragedag.

Nu har jeg i hvert fald fået bagt hveder i så god tid, så I kan nå at få opskriften. I og med at der er grahamsmel i, kan de også sagtens spise på en helt almindelig onsdag.

Varme hveder

Ingredienser til 12 hveder:

  • 0,5 dl lunkent vand
  • 50 gram gær
  • 50 gram smeltet eller flydende fedtstof
  • 2 dl mælk
  • 1 æg + 1 ekstra eller lidt mælk til pensling
  • 100 gram grahamsmel
  • 1 tsk salt
  • 2-3 tsk sukker
  • 1,5-2 tsk kardemomme
  • 400 gram hvedemel + 50-100 gram til æltning
  1. Opløs gæren i vandet og bland de resterende ingredienser i – de flydende først.
  2. Lad dejen hæve i skålen et lunt sted i cirka tre kvarter, inden I tager den ud på bordet og ælter samt former den til boller.
  3. Læg dem i en lille bradepande med cirka 1,5 centimeters mellemrum mellem og lad dem igen hæve i op til tre kvarter, inden de pensles og bages i ovnen ved 220° i lige knap 20 minutter.

Halver hvederne og rist dem inden servering – på trods af mine mange køkkenting ejer jeg ikke en brødrister, men man kan bruge en ovn.

Husk at bruge hashtagget #LMikøkkenet, når I lægger et billede af de varme hveder på Instagram fredag morgen. Rigtig god bededagsferie til jer!

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’