Nu er den første måned gået, og jeg har lige siddet og kigget på budgettet, kvitteringer og alt det der. Den første måned er ikke engang endt med et dundrende underskud, hvilket jeg ellers havde forventet – så et eller andet må jeg da gøre rigtigt.

I anledningen af at jeg nu har boet alene i en måned, tænkte jeg, jeg ville skrive lidt om, hvordan jeg får min hverdag til at hænge sammen – både når det handler om tid, skole, mad og økonomi. Så hvis I vil have nogle gode tips og tricks, skal I bare læse videre.

Økonomi

Nu var vi jo allerede ved emnet, og jeg tror, det er noget mange unge tænker på, hvordan de skal få til at hænge sammen. Som I måske ved fra min flytteliste med fokus på papirarbejdet, så er det allervigtigste nok at have et budget. I kan hente en skabelon her helt gratis – så blivet det ikke lettere.

Selv har jeg også et budget over alle de faste indtægter og udgifter, så jeg ved, hvor meget jeg har at gøre godt med hver måned. Mit rådighedsbeløb overfører jeg så til mit kort, så der ikke er flere penge på det, end jeg må bruge.

Når så måneden er slut, overfører jeg de resterende penge på kortet til min opsparing, og så gør jeg det hele forfra. Nu har jeg jo kun brugt det system denne ene gang, men det virker, og det regner jeg med, at det fortsat vil gøre. (Update: Det virker fantastisk selv tre år efter).

For at have et overblik over, hvad jeg bruger mine penge på, og hvor mange jeg bruger her de første måneder, skriver jeg det ned i min kalender. Min kalender er nemlig den, som får det hele til at køre rundt og hænge sammen. Skal du flytte hjemmefra, så skynd dig at købe en god kalender – det er løsningen på alle dine problemer.

Men i hvert fald har jeg en halv ternet side omme bag i til hver måned, hvor jeg så har skrevet nogle kategorier som fødevarer, bolig, gaver og så videre, hvor jeg skriver ind, når jeg har købt noget. Det lyder som rent tidsspild og overarbejde, men det tager måske 10 sekunder hver gang – og når man så kigger tilbage på måneden er det ti gange lettere og hurtigere.

Et sidste lille tip er, at have et lille glas, en krukke eller lignende, hvor man gemmer alle kvitteringerne – i hvert fald indtil måneden er slut. På den måde kommer man ikke til at smide nogle garantier ud, og hvis noget skal byttes eller er i stykker, ved man at kvitteringen er der.

Det reddede mig, da der var noget galt med min støvsuger. Hvis man ikke vil skrive ned løbende men tage den langsommelige løsning, kan man også gå hele krukken igennem, når man skal se, hvor mange penge man har brugt.

Skole

Skolen skal jeg jo ikke selv stå for, men i og med at jeg nu går i gymnasiet, har jeg fået meget mere ansvar. Man skal selv sørge for at dukke op, være aktiv i timerne og lave lektierne – for ellers så fatter man ikke en brik. Men det handler helt simpelt om prioritering. Det er svært at få tid til lektierne, men man må bare prioritere at få dem lavet.

Derudover hjælper det også, hvis man er motiveret til at komme i skole – eller i det mindste bare synes, at det er et godt sted at være. Selvom det er svært, så skal man prøve at vænne sig af med den negative indstiling eller ideen om, at skolen er en træls ting.

Jeg er helt vildt glad for min nye skole, og jeg kan jo egentlig godt lide at være der. Det er bare ren vane at sukke over de lange skoledage, lektier og alle de andre ting, ligesom det med brokket i togene skaber en sær samhørighed.

Tid

Dette er jo egentlig den del, som det hele handler om. Og det er virkelig den største udfordring ved at starte i gymnasiet og flytte hjemmefra.

Det er helt vildt mange ting, man skal nå, og det virker umuligt at kunne nå det hele – for det er det. Man kan ikke nå alt, man må som sagt prioritere. Man er nødt til at lære at sige nej.

Der er så mange ting man vil. Og når man er flyttet hjemmefra, er der også en masse ting man egentlig ikke vil man skal. Der er virkelig mange ting, som man er nødt til at ordne – for ellers så får man jo ikke noget mad, tøj på kroppen og så videre.

Man bliver nødt til at tage det ansvar, man har over for sig selv seriøst. Selvom det betyder at man nogengange må sige nej til lidt sjovere ting.

Dog vil jeg lige understrege, at det ikke er så slemt endda. Det tager jo ikke så forfærdelig lang tid, at handle ind til en uge, vaske tøj eller gøre rent – i hvert fald ikke hvis man ser bort fra madlavningen og opvasken.

Tiden bliver først knap, når man kombinerer skolen og lektierne med det huslige og madlavningen. Så er der altså ikke meget tid tilbage, skulle jeg hilse og sige.

Min livredder i alt det her, er selvfølgelig min højtelskede og livsnødvendige kalender. Jeg viser den frem i et indlæg, men køb I bare en med det samme.

Man skal virkelig planlægge sin tid godt, for også at have tid til lektier, og venner. Men man må heller ikke overplanlægge. Det frygtede jeg, at jeg ville, men det gør jeg heldigvis ikke endnu. For at undgå stress skal man nemlig også kunne give slip, sige pyt og lade opvasken stå, skippe en lektie eller lignende.

Man kan ikke alt, og nogle gange er det vigtigere lige at have lidt tid til sig selv. Man må ikke glemme sig selv, så heller nedprioritere noget andet, og afsætte lidt tid til en selv. Husk jer selv, og husk at nyde nuet – så er I lidt tættere på lykken.

Når det så er sagt, skal man selvfølgelig heller ikke bare dovne den af hele tiden – for så falder alting altså fra hinanden. Man bliver virkelig nødt til at køre på hele tiden. Nogle gange er jeg helt i chok over, at jeg er igang hele tiden og kører så meget på.

Jeg er på i fuldt tempo fra morgen til aften, hvor jeg konstant tager mig mere eller mindre nyttige ting til. Men jeg sørger også for hver dag lige at tage 5 minutter til at trækker vejret i og bare nyde at være til.

Jeg er igen begyndt at bruge appen jeg anmeldte her, og når I har købt en kalender, så er dette jeres næste køb. I får snart lov til at følge med i en dag i mit nye liv, så I kan se den i brug. Jeg har allerede lavet denne form for indlæg en gang, hvor I kan læse om en almindelig dag i mit liv for næsten et år siden.

Vil I læse mere omhandlende det at flytte hjemmefra & starte på gymnasium, har jeg samlet alle her.
Af hjertet tak til jer,som læste hele vejen herned – jeg håber det var brugbart.

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’