Er det ensomt at bo alene?

Her på domænet er der efterhånden mange indlæg om at flytte hjemmefra – I kan finde en samlet oversigt lige her. Sagen er bare den, at de næsten alle sammen omhandler selve flytningen eller tiden op til. Hvad så med, når man er flyttet hjemmefra?

Jeg har selvfølgelig skrevet dette indlæg, om hvordan jeg rent praktisk får hverdagen til at hænge sammen. Men selvom det ikke nåede med i top fem, er et af de mest stillede spørgsmål: Er det ikke kedeligt/trist/ensomt at bo alene?

Sådanne emotionelle spørgsmål drukner nogle gange i alle de praktiske, men ikke desto mindre, er det, hvad jeg i dag vil prøve at besvare. Eller nok nærmere snakke om og give råd til, for svaret er simpelt: Jo, det kan være kedeligt, trist og ensomt, men det er egentlig op til en selv.

Selvfølgelig er der en risiko for, at det bliver ensomt og trist – men der er tale om en risiko ikke noget absolut. Det er slet ikke sikkert, livet bliver det, for lige som med så meget andet er det op til en selv.

Hvem er vi, når vi kun er os selv?

Den mest åbenlyse løsning og forebyggelse er selvfølgelig at lave aftaler med andre, men jeg tror også vi skal passe på med at være så bange for at være alene. Det er faktisk noget mange i dag frygter. Måske det er, fordi man så er nødt til at se sig selv i øjnene.

Vi er så vant til at definere os selv gennem vores relationer og de fællesskaber, vi indgår i – men hvad så, når vi pludselig ikke er i dem mere? Er det ikke den hyppigste årsag til at folk ender med at stå med en identitetskrise, når de bliver forladt. For hvem er jeg uden dig? Hvem er jeg, når jeg bare er mig?

Faktisk er lige netop det grunden til, at jeg mener alle på et tidspunkt i livet, bør prøve at leve alene – bare for en stund. Ligegyldigt om man er ekstrovert eller introvert, bliver vi påvirket af dem rundt om os, og så kan det være svært at finde sig selv – at finde ud af hvad ens kerne består af.

Hvornår blev alene lig med ulykkelig?

Efter den lille opsang må vi vidst vende tilbage til overskriften, til hvordan man så rent faktisk kan være alene uden at gå helt ned med flaget. Jeg siger ikke, at vi som mennesker skal være alene, jeg har jo allerede skrevet om vigtigheden af relationer – men jeg siger blot, at vi ikke bør frygte det i så høj en grad.

Det at bo alene fremstilles hurtigt som lig med at være ulykkelig, men det er ikke tilfældet. Det bliver det dog ofte på grund af netop den tankegang. Vi har som individer og som samfund en idé om, at man som en (al)enestående person ikke har samme mulighed for at være lykkelig.

Når det omhandler os selv, har vi en tendens til at tænke: Jeg fortjener ikke at være glad. Men hvis I nu fører den væk fra jer selv og over på mig, giver det så mening? Har jeg ikke ret til at være glad, selvom jeg bor alene?

Hvorfor antager vi, at man ikke kan nyde oplevelser alene?

Samtidig med, vi ikke tror, vi selv fortjener det, tvivler vi også på, hvorvidt det er muligt. For eksempel hører jeg overraskende ofte veninder sige, at de ikke kan bære at se en ældre mand eller dame sidde på en restaurant og spise alene. Det ser jeg flere problemer i.

For det første opfatter jeg det som meget selvisk. Er det nu ikke okay som enkelperson at tage ud at spise, fordi andre får det dårligt af det? Og for det andet synes jeg det er forkert at folk får det dårligt over det – lige her tror jeg vi skal passe på med at dømme.

At mine veninder og mange andre for ondt af dem, som spiser alene, synes jeg siger det hele. Hvorfor for de ondt af personen, blot fordi han eller hun spiser alene? Hvorfor tror de, at personen er ulykkelig og utilfreds med situationen? Her må vi altså huske ikke at dømme sådan, vi kan ikke antage at en person ikke nyder oplevelsen, blot fordi han eller hun ikke deler den med andre.

Hvorfor ser vi vores egen glæde som spild af tid og penge?

Den måde, jeg vil forslå jer at være lykkelige alene på, er netop ved at gøre ting alene, som I nyder og som bringer jer glæde. Kan du lide et godt måltid udefra, så tag ud og spis. Kan du lide at tage i biografen, så gør det. Kan du lide at rejse så gør det.

Gør det, som gør dig glad

Du har ret til at være glad, og gøre de ting, som bringer dig glæde, selvom du er alene. Vi har, og jeg havde i starten af mit aleneliv, en tendens til at tænke, at det er spild af penge, tid og så videre at gøre forskellige ting alene. Men hvorfor skulle det være det?

Hvis vi vil være lykkelige alene, må vi gøre det samme, som hvis vi vil være lykkelige med andre. I indlægget om, hvordan bliver man bliver lykkelig, skrev jeg, at det netop handler om at stoppe op at nyde.

Hvordan skaber vi et liv med glæde?

Men vi er selvfølgelig nødt til først at skabe et liv fuld af ting, som vi kan nyde. Dem må vi ikke snyde os selv fra – og da slet ikke på grund af boligsituation eller civilstatus. For eksempel nævnte jeg, at jeg gjorde noget ud af de små ting i hverdagen.

I skrivende stund har jeg taget computeren og et tæppe ned til havet, og gjort en udflugt ud af det – omend jeg er alene. Jeg bliver glad af at være ude i naturen, især i dette helt fantastiske vejr – så selvfølgelig skal jeg da gøre det, selvom ingen andre kunne tage med.

Jeg håber, I vil gøre det samme. Nu har jeg lidt svært ved at finde på idéer, da jeg heldigt nok finder meget glæde i at være alene og i de små ting. Så hvilke ting giver jer glæde? Og er der nogle af dem, I ikke føler, I kan gøre alene?

I think it’s very healthy to spend time alone.
You need to know how to be alone
and not defined by another person!
– Oscar Wilde

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’