Jeg er medlem af fællesskabet Bloggers By Heart, hvor vi lige nu har sat gang i en stafet. Den går ud på, at vi skiftes til hver søndag at skrive om den by vi bor i – sidste søndag kunne I her hos Tamara Norvillo læse om området Stevns.

Jeg har også snydt lidt og udvidet fra min by til min ø. Ikke fordi at Marstal ikke har nok at byde på, men fordi mange af tingene også gælder for resten af øen. Jeg er selvfølgelig marstaller eller en grolle, som det rigtigt hedder, men først  og fremmest er jeg ærøbo.

Hvad er der særligt ved Ærø?

Den første særlige ting ved Ærø er sammenholdet og fællesskabet. Godt nok har der altid været en lille strid mellem de to ender, især når man kigger på færgedebatten – men når det er nødvendigt, står vi sammen.

Jeg er evigt imponeret over, hvordan vi ærøboere står sammen i særdeleshed i de svære tider. Et eksempel er dengang de fjernede en ambulance, hvilket jeg skrev et indlæg om her og var til demonstration mod her.

En anden særlig ting er kulturen og historien, som øen er så rig på. Titlen på dette indlæg er også titlen på en emneuge, vi havde i de små klasser – og der nåede vi kun igennem en brøkdel af øens historie.

Der er så megen, og jeg tror det er sundt at vokse op et sted, hvor den stadig er så fremtrædende. Det giver en noget historie og nogle rødder, så man ikke fare vild i jagten på ens egen.

Alle steder har naturligvis en historie og en kultur, men noget specielt ved Ærø er, at der på en forholdvis lille ø er flere forskellige kulturer. Vi har både skipperbyen Marstal og eventyrbyen Ærøskøbing, som begge to er gået verden rundt.

Jeg synes der er noget fint over, at Ærø som andre småøer har en samlet identitet, men at de små dele samtidig kan have så forskellige identiteter – og dialekter for den sags skyld.

Så er der naturligvis også lige den sidste åbenlyse ting – naturen. Jeg nævnte naturen i mit tidligere indlæg om gode ting ved Ærø, og jeg nævner den gerne igen. Alt er vand ved siden af Ærø, og landskabet er i sig selv smukt – I kan jo smugkigge lidt i mine billeder her.

Hvor spiser man den bedste frokost på Ærø?

Som I ved, er jeg meget madglad, så jeg kan selvfølgelig ikke holde mig til et sted. Der er mange spisesteder herovre – dog primært i sommerhalvåret. Hvis man kunne tænke sig en lækker brunch, har Gejst den hyggeligste og i hvert fald mest velduftende cafe her i Marstal!

Kunne man også tænke sig en frokost af lokale råvarer i Ærøskøbing, så skal man smutte forbi Den Gamle Købmandsgaard. I selvsamme by finder man også Røgeriet, der blandt andet serverer lækre sandwich til strandturen eller friturefrie pommes frittes.

Hvor spiser man den bedste aftensmad på Ærø?

I forhold til aftensmad er der også frit valg på alle hylder – det er bare at gå den lille tur igennem gågaden. I Marstal er der blandt andet et par hoteller, en kineserrestaurant, et pizzaria, en fiskerestaurant og lidt andet godt. Nogenlunde det samme er der i Ærøskøbing og Søby, hvor jeg gerne vil fremhæve Restaurant Mumm i Ærøskøbing.

Hvilke ærøske butikker er de bedste at shoppe i?

Jeg har indtryk af, at de fleste ærøboere bruger markant færre penge på shopping. Der er butikker flere steder på øen, og der er rig mulighed for at finde det, man har brug for – men det er ikke helt shopping på samme måde som på fastlandet.

Til gengæld er der mange små selvstændige virksomheder, som producerer lokale produkter, og butikkerne vægter kvalitet meget højt. Jeg kender flere faste turister, som kun køber sko herovre. Selvom udvalget hos Freddy Sko er betydeligt mindre end på fastlandet, finder de altid nogle gode.

Hvor kan man tage hen på en regnvejrsdag?

Med den rigtige påklædning, kan man vel teoretisk set lave det samme i regnvejr som i solskin. Den ærøske natur bliver i hvert fald ikke mindre fantastisk af lidt mørke skyer.

Men udover en smuk natur har vi faktisk også vores egen biograf – Danmarks mindste og hyggeligste. Andelen er et besøg værd, for skal man se film, så lad det være i den gamle foderstofforretning omringet af bjælker og atmosfære – smugkig her.

Jeg vil også lige fremhæve Marstal Søfartsmuseum, som for nyligt er blevet kåret som Fyns bedste turistattraktion. Jeg har efterhånden mange minder fra det sted, og mange af dem stammer fra samme tid som disse fem.

Hvor er det bedste sted at blive forkælet på Ærø?

Det kommer naturligvis meget an på, hvad der menes med forkælelse. Jeg synes, da det er ren selvforkælelse at tage ud og spise et af de tidligere nævnte steder. For andre er det måske mere selvforkælelse at tøffe rundt i butikkerne, og for nogle tredje at få en omgang massage.

Men selvforkælelse kan også være det lige modsatte: At trække stikket, tage ud, give slip og slappe af. I vores tid er det en sjælden fornøjelse, så måske det er på tide at forkæle sig selv med ganske enkel ro.

Hvad er mit hemmelige yndlingssted på Ærø?

Måske siger det ikke andre så meget, men jeg har et særligt sted på øen, som indtil nu har været hemmeligt. Det er et sted på stranden mellem Eriks Hale og Lisbeth Kjær, hvor jeg altid er stoppet op og har sat mig ned på mine gåture.

Jeg lavede engang dette indlæg med 5 gode gå-grunde, og som jeg nævnte der, har jeg altid holdt af at gå tur – især på Ærø. Hver gang trækker havet i mig, og jeg skal altid lige ned og mærke det.

Da jeg boede på Ærø, satte jeg mig altid det sted og så ud over horisonten, så hvordan jorden buede. På en eller anden måde gav det mig håb, mod og gjorde mig glad – selv på dårlige dage. Der er noget magisk over naturen.

Hvorfor elskede jeg at bo på Ærø?

Der er lige en lille detalje, jeg ikke fik nævnt i starten af indlægget. Nemlig at jeg faktisk ikke bor på Ærø – i hvert fald ikke længere. Jeg er vokset op der, men flyttede for et år siden til fastlandet af denne grund.

Men jeg har alligevel valgt at skrive om Ærø i dag, da jeg synes øen fortjener en lille hæder. Jeg bliver hver dag gladere og gladere for min nye by, men jeg vil altid være ærøbo.
Og så lige tilbage til spørgsmålet, for svaret på det findes i dette indlæg.

Bonusinfo

Har I fået lyst til at besøge Ærø, så har vi grundet landevejsprincippet fået et par perioder i løbet af året, hvor færgebilleternes pris er så godt som halveret. 80 kroner for en returbillet – så det er svært at finde en undskyldning for ikke at kigge forbi.
Har I fået lyst til at vide mere, om hvordan det er at bo herovre, så er det noget Maj My skriver meget om på sin blog.

Det var det for denne gang, det blev et langt indlæg, men der er jo også nok at tage fat i. Næste søndag skriver Katrine Lund om Stockholm på Udelukkendelund.dk. Tak for nu.

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’