Det var i går den første mandag i august, og det betyder vi nærmer os skolestart – faktisk er det præcis et år siden, jeg startede i gymnasium. Nogle af jer begynder måske allerede i denne uge, mens andre først tager hul på skoleåret i den næste.

Men der sidder også adskillige, som ikke kun tager hul på et nyt skoleår men også en ny uddannelse – et nyt kapitel. Og det er lige netop jer, jeg skriver til i dag.

Alle jer som sidder med en blanding af spænding og nervøsitet i maven, og prøver at forestille jer, hvordan det næste års tid kommer til at se ud. Jeg er ingen ekspert, men lidt har jeg da lært i 1.G – og nu håber jeg, det kan hjælpe jer.

Så her får I mine bedste råd til 1.G – eller hvad I ellers tager hul på. Rådene er nemlig meget generelle og kan derfor bruges i mange andre af livets sammenhænge.


Mine bedste råd til de kommende 1.G’ere

Giv det tid

Jeg ved godt, at tanken om den første skoledag kan være vildt angstprovokerende. Hvad skal man have på? Hvor skal man være? Hvad hvis der ikke er nogle at snakke med? Hvad hvis det bliver vildt akavet?

Til de spørgsmål har jeg to svar. For det første så lad være med hele tiden at tænke “hvad nu hvis” – det kommer der aldrig noget godt ud af.

For det andet må jeg skuffe jer og fortælle, at det med stor sandsynlighed bliver akavet – men det gør faktisk ikke noget. Nu, når vi ser tilbage på det, kan vi ikke andet end at grine af det.

Den første dag var speciel, og jeg ved nogle gik hjem og græd, mens andre havde lyst til at droppe ud. Men det er altså kun den første dag, allerede på dag to tager klassen form, og der bliver dannet venskaber på kryds og tværs.

Så mit første råd er at give det tid. Der er ingen grund til at gå i panik, og I fortjener i det mindste at give det en chance. Og så husk at I alle er i samme båd. Alle er nervøse, det er nyt for alle, og I oplever alle det samme. Ved skoleårets afslutning er den første dag blot et fælles minde.

Tag det ikke for tungt

Den første skoledag er ikke det eneste, som I ikke skal tage for tungt. Faktisk er mit generelle råd til gymnasiet “ikke at tage det for tungt”. Det er i hvert fald noget samtlige elever lærer i gymnasiet, fordi det i perioder er nødvendigt at slække lidt på kravene til sig selv. Lad mig give et jer et par eksempler.

Karaktererne er noget kommende gymnasieelever ofte tænker meget over, fordi niveauet på gymnasiet endnu er ukendt. Virkeligheden for de fleste er også, at deres karakterer falder, når de starter i gymnasiet – jeg er ingen undtagelse. Men det skal virkelig ikke tages så tungt.

Det handler ikke om at man er blevet dårligere, men om at der skal være plads til at udvikle sig gennem de kommende tre år. Derfor skruer de karaktererne lidt ned, så man har noget man kan arbejde sig op imod.

Læs også: 12-tals-tabuet 

Min erfaring er dog, at de fleste gymnasielærer ikke bryder sig om karakterer. Størstedelen af vores lærere vil helst ikke give os karakterer, og de opfordrer os til at være ligeglade med dem.

På flere og flere almene gymnasier gives der faktisk ikke karakterer i de første måneder. Og hvis der gør, så husk at det bare er tal. Jeg ved godt at de for mange af os skal bruges til at komme ind på drømmeuddannelsen – men der findes også kvote 2.

Et klassisk råd ældre elever altid giver de nye, er at man ikke kan lave lektier til alle fag. Der kommer flere lektier i gymnasiet, der er gerne lidt til hvert eneste modul – men det er til gengæld en anden form for lektier end i folkeskolen.

I folkeskolen var lektien oftest at færdiggøre det, man ikke nåede i timen, hvor det i gymnasiet er at forberede sig til timen. Jeg synes, det er med til at gøre en mere motiveret, at man rent faktisk kan se et formål med at læse lektier. Og får man det ikke gjort, ved man i timen, at det er ens egen skyld.

For sandheden er, at de fleste af os ikke altid for det gjort. Nogle gange prioriterer man andre ting først – og det er også vigtigt. Det er muligt at lave alle lektier og afleveringer, men det vil være på bekostning af andre ting.

Så lad være med at tage det så tungt, hvis I lige missede en lektie eller to. Så længe at I er bevidste om, at det var et valg I træffede.

Læs også: Derfor handler det hele om prioritering

Få styr på jeres prioritering, både når det handler om forholdet mellem skole, venner og fritid, men også når det handler om de forskellige fag.

Måske er der fag, hvor du enten er så godt med eller så ligeglad, at I ikke behøver læse op til det – så brug tiden på et andet i stedet for. Det er bedre at få lavet en aflevering til tiden end at læse de ti sider om ting, I allerede ved.

Nyd det

Helt simpelt, men ganske let at glemme – nyd det. Der vil komme perioder, hvor I fordømmer gymnasiet langt væk, og tanken om at droppe ud vil utvivlsomt strejfe jer, men giv det tid, tag det ikke for tungt og nyd det.

Selvom gymnasietiden kan være hård, er den også helt fantastisk. Den er ovre inden vi når at se os om – bare vent til I om et år ser tilbage på 1.G.
Så nyd de mange moduler med klassen, de engagerede lærer, festerne og alt det andet.

Life is what you make it!

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’