Det er sommer.
Jeg går med bare tæer i græsset,
dykker ned i det salte vand,
mærker solens stråler forvandle min blege hud.
Jeg går tur,
ser solen gå ned i horisonten
og fotograferer dens aftryk på havets overflade.
Jeg spiser søde sommerjordbær, kirsebær og koldskål,
så ofte at sultens ansigt sjældent viser sig.
Jeg snakker, jeg lytter og jeg lærer.
Hver aften mærker jeg,
hvordan kinderne er blevet lidt rødere,
hjertet lidt lettere
og livet lidt rigere.
Fordi jeg er her;
Lige her i nuet,
Lige midt midt i sommeren.

Nej,

Det er, fordi vi går med bare tæer i græsset,
dykker ned i det salte vand,
mærker solens stråler forvandle vores blege hud.
Fordi vi går tur,
ser solen gå ned i horisonten
og fotograferer dens aftryk på havets overflade.
Fordi vi spiser søde sommerjordbær, kirsebær og koldskål,
så ofte at sultens ansigt sjældent viser sig.
Fordi vi snakker, lytter og lærer.
Hver aften mærker vi,
hvordan kinderne er blevet lidt rødere,
hjerterne lidt lettere
og livene lidt rigere.
Fordi vi er her;
Lige her i nuet,
Lige midt i sommeren
Sammen.
Fordi vi er her sammen.

For det er jo det, det handler om. Det er det, som giver livet værdi – relationerne. Mange af os opdager det desværre først, når det er for sent. Eller i hvert fald så sent, at livet kun er noget, vi kan se tilbage på.

Psykologer, præster, plejepersonale og pårørende, som er sammen med døende, siger det alle sammen – blandt andet i bogen “On Living”, som jeg har anmeldt her.

At det, folk i deres sidste dage fortryder mest, er, at de ikke har brugt mere tid på deres nærmeeste. At de ikke har brugt mere tid på at være sammen med deres familie og venner, og at de ikke har brugt mere tid på at skabe nye relationer.

Der er ingen lommer i den sidste skjorte!

Flere har undersøgt, hvad det er, som betyder noget; hvad det er vi i den sidste tid mindes. Og det er altid relationerne, som der bliver husket, og som folk er stolte af. Der er ikke, hvor høj en stilling de opnåede på jobbet, hvor mange penge de tjente eller antal likes.

Det tror jeg er vigtigt at huske. For er der nogen, som kan komme med et kvalificeret gæt på meningen med livet, så må det da være dem, der allerede har levet det.

Livet forstås baglæns,
men må leves forlæns!

Forleden så jeg denne TED Talk, hvor de vigtigste resultater af verdens længste studie af lykke blev opremset. Undersøgelserne har været i gang i næsten 80 år, og de bekræfter ikke kun, at relationer er det væsentligste for vores mentale sundhed.

De beviser også, at sociale relationer er altafgørende for vores lykke, vores helbred, hukommelse og hjernefunktioner – og ikke mindst for hvor længer vi lever. Tænk, at kvaliteten af vores relationer i de fleste tilfælde har så meget indflydelse på, hvor længe vi lever.

Læs også: Sådan bliver man lykkelig

Læg mærke til jeg sagde kvaliteten. Det handler nemlig ikke om, hvor mange venner eller øvrige sociale relationer, man har, men om kvaliteten af forholdene. En anden af deres konklusioner var for eksempel, at en skilsmisse kan være bedre end fortsat at leve i konflikten.

At any given moment you have the power to say:
This is not how the story is going to end!

Der er to formål ved at oplyse om vores lykkes afhængighed af relationer. Det åbenlyse er, at minde os om vigtigheden af at pleje vores relationer, og om hvad der tæller her i livet.

Og svaret er altså ikke likes eller de nyeste modeller af alting. I sidste ende er den tid, vi normalt bruger på mobilen, givet bedre ud, hvis vi bruger den med vores nærmeste.

A candle losses nothing by lighting up another candle!

Det andet formål med at fortælle om vigtigheden af de gode forhold er at belyse konsekvenserne ved dårlige eller ikke-eksisterende forhold. Alle ved, at ensomhed er noget dårligt, men vidste I, at det ligefrem kan forkorte ens liv?

Det er et decideret problem, og ikke mindst er det et problem, at der ikke bliver talt om ensomhed. Vi er nødt til at bekæmpe det, og det kræver først og fremmest, at vi bryder tabuet.

Vi skal tale om det, og vi skal tale med hinanden om det – for vil vi bekæmpe ensomhed, er vi netop nødt til at gøre det sammen.

Læs også: Bag facaden: Ensomhed

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’