suicidalitet

Hen over sommeren er der her på domænet fokus på suicidalitet, selvskadetrang og selvmordstanker i serien #sorthvidsommer. Som led i aftaburiseringen, vil der ikke blive lagt fingre imellem, og triggere kan derfor forekomme. I bedes altså være opmærksomme på, hvorvidt det er sikkert for jer at læse videre.

TRIGGER WARNING

Skulle I gå med lignende tanker, der kører ud af kontrol, så sørg for at række ud efter hjælp. Gerne inden læsningen, der måske kan få den manøvre til at virke nyttesløs. Men vi er altid nogle, der vil hjælpe!

Selvom jeg ikke kender jer, ved jeg, at der er mennesker omkring jer, der elsker jer og vil hjælpe. Selvom jeg ikke kender jer, ved jeg, at I fortjener at have det godt, og at I er velkomne til at kontakte mig, hvis det giver mening for jer.

Og selvom de endnu ikke kender jer, sidder der dygtige professionelle i hele landet, som også vil jer det godt og har nogle ressourcer, der kan hjælpe. Her er et par af de landsdækkende tilbud, men på Google kan I hurtigt finde nogle regionale tilbud – eller en liste som denne.

  • Livslinjen 70 201 201 (11-05) chat (mandag-torsdag 17-21, lørdag 13-14)
  • Headspace chat (mandag-fredag 12-18)
  • BørneTelefonen 116 111 og chat (hverdag 9-2, weekend 11-2) SMS (hverdag 9-24, weekend 11-24)

Er I i overhængende fare for at skade jer selv, så ring eller få andre til at ringe til jeres læge, lægevagten eller 112. Det fortjener I!

SERIENS FORMÅL

Sommeren er en farverig, social og glad tid ved første øjekast, men bag de stille profiler på sociale medier sidder der danskere, for hvem farverne er visket ud. Selvom solens stråler forhåbentlig kan dæmpe corona, raserer kriser hver dag nye menneskers liv i mange forskellige former.

Fortsætter vi i farveanalogien, kæmper mellem 100.000 og 200.000 lige nu med depression, og dertil kan vi lægge dem, der kæmper med selvmordstanker uagtet det. Landet bugner med psykiske lidelser, og alligevel kan det være svært at se for dem, der ikke ser sort/hvidt.

Det sort/hvide livssyn er nemlig et klassisk symptom, når livet bliver for svært at bære, men det kan være svært for udenforstående at se, hvordan særligt vi unge, når så langt ud. Derfor vil jeg hen over sommeren forsøge at give et indblik i det.

Med udgangspunkt i min nuværende situation og tidligere erfaringer, vil jeg skabe et rum til at tale om svære tider, suicidalitet og tilhørende tabuer. Et rum I kan vælge at undersøge nærmere eller simpelthen bare være i og vide, at I ikke er alene.

Den vigtigste del ligger i det at sige tankerne højt, som jeg også skrev om i seriens første indlæg. Forhåbentlig vil I tage friheden til det med videre eller blot i stilhed overveje nogle af de vinkler, jeg lægger på emnerne.

Særligt kommer jeg til at tage udgangspunkt i fem følelser, der kan føre til selvmordstanker og selvskadetrang. De er viklet sammen på kryds og tværs, og måske netop derfor er de så giftige. Men det kommer vi nærmere ind på i senere indlæg.

  • Magtesløshed
  • Meningsløshed
  • Ensomhed
  • Skyld
  • Håbløshed

INDLÆG

FRA KRISENS KERNE

Første indlæg i serien forklarer lidt mere om intentionen med at tage disse emner op – men også tvivlen bag den manøvre. For kan det ikke smitte? Er det ikke af hensyn til de selvmordstruede, vi ikke snakker om det? Særligt svaret på det sidste, vil jeg opfordre jer til at læse.

SVINGER UD AF KURS

For at refleksionerne ikke skal blive for abstrakte, når vi diskuterer emnerne i denne sommerserie, starter vi med et konkret eksempel. Derfor deler jeg i indlæg nummer to udfordringerne fra mit halve år for at se på, hvordan ydre omstændigheder kan køre en i sænk.

#SORTHVIDSOMMER PÅ INSTAGRAM

Hele dette projekt udspringer egentlig bare af en enkel idé om at dele lidt klassisk instapoesi. I ved, de små korte sætninger, som anonyme profiler lægger op. Men hvorfor være anonym, når jeg går ind for, at vi burde kunne sige ting som disse åbent?

Vi bør kunne dele tanker, som er svære, selv hvis de ikke er seriøse. Selvmordstanker kommer nemlig i bølger, og de går altså også igen, men det ser vi ikke, hvis alle skjuler dem. Så lad os se dem, for hvad de er: Sporadiske tanker.

Derfor kommer jeg hen over sommeren til at dele små ord, sætninger og tekststykker, der muligvis vil være kamoufleret bag farverige blomsterbilleder – men der ligger jo altid noget bag. Så følg med hos @lauramikkelsen.dk og brug selv hashtagget #sorthvidsommer til at dele jeres skyggesider.

KONTAKT

Har I fulgt med længe, er der næppe noget nyt i alt dette. Jeg har trods alt udgivet digtsamlingen Luftbobler med alle disse “forbudte” tankespind, for at give et indblik i, hvordan det er at sidde fast i dem.

Men efter at have hørt, hvor svært det er for pårørende at blive konfronteret med, vil jeg gerne sætte lidt flere sammenhængende ord på mine overvejelser. Og måske jeg kan hjælpe jer andre I samme situation med at gøre det.

Er du en af dem, håber jeg, at du finder en trøst i at vide, du ikke er alene. Og uanset, hvilke erfaringer I har med jer – om I sidder i det selv eller kæmper med at sætte jer ind i det – så er I velkomne til at kontakte mig her eller igennem sociale medier.

Pas rigtig godt på jer selv og dem omkring jer!

Smil til dig!
Laura // LMinside.dk

Facebook Instagram Bloglovin’