På Instagram var der stemning for nogle løbende SRP-opdateringer frem til afleveringen af den den 20. december. De ville alle blive lagt op i dette indlæg med et par dages mellemrum, så i kan følge med i min december og skriveproces – det ville jeg i hvert fald selv finde motiverende.

Men hvad er SRP? SRP står for studieretningsprojekt, som er den største opgave, man skal skrive gennem for at få sin studentereksamen. Derfor for alle 3.G’ere på STX ti undervisningsdage fri til at skrive den – og mon ikke der bliver tid til lidt andet end skrivning?

Dag 1: Opgaveformulering, uddannelsemøde og LUFTBOBLER 

I morges havde jeg mit sidste modul, som vi kalder lektionerne i gymnasiet, i 2018. 20 minutter efter, da klokken var ti, fik jeg min opgaveformulering. Den er lavet af mine vejledere på baggrund af et par møder og nogle meget lange beskeder fra mig om, hvad jeg kunne tænke mig at skrive om.

Helt kort skriver jeg i fagene engelsk og psykologi, hvor jeg tager udgangspunkt i romanen “The Bell Jar”  fra 1963 af Sylvia Plath. Emnet er således depression og identitetsdannelse, samt hvordan samfundets forventninger har indvirkning derpå. Flere detaljer vil jeg ikke kede jer med.

Til gengæld nåede jeg heller ikke selv at gå mere i dybden med opgaven, da jeg efter en opvask skulle med færgen til Ærø. Her har jeg med en veninde og en studievejleder fortalt Ærøs nuværende unge om at flytte hjemmefra og starte på gymnasiet.

Mange, inklusiv undertegnede, vil anbefale at gå i gang med opgaven hurtigst muligt. Men jeg har, i håb om at kunne hjælpe andre ærøske unge med uddannelsesvalget, valgt at nedprioritere opgaven i dag. For her til aften julehygger jeg også lidt med min far og slapper af i stedet for. Men i morgen må jeg hellere komme i gang…

Jeg har dog lidt svært ved at fokusere, da der fem minutter før afgang mod færgen ankom en pakke til min dør. En tung en, som I kan se mig åbne på Snapchat og Instagram – i den gemmer sig 50 af mine bøger. En enkel nåede jeg at putte i tasken, og det er den vildeste følelse at sidde med den i hænderne.

Det er vel knapt gået op for mig nu, at jeg den 2. januar udgiver digtsamlingen “Luftbobler”. Vil I også sidde med den mellem jeres hænder, så kan I kontakte mig herinde eller på de sociale medier. I læsere kan få den for 110,- kr, dog koster fragt til andre steder en Ærø og Svendborg 40,- kr ekstra.

Til gengæld kan I alle få gratis sneakpeaks hver dag i julekalenderen på Instagram, hvor jeg dagligt åbner lågen for et nyt uddrag. Denne første SRP-opdatering handler vidst mest om alt muligt andet, men jeg vil alligevel fortsætte det sådan og afslutte med et tak for den gode modtagelse af “Luftbobler”. Jeg er meget rørt.

Dag 2: Romanen og overstregningstuschen

I går gik dagen med meget andet end SRP, så derfor har jeg udvidet denne anden skrivedag helt til nu klokken halv to om natten. Til gengæld er jeg også nået hele vejen gennem romanen, som er mit hovedværk, med overstregningstuchen.

Det virker måske fjollet, men nu har jeg fået skrevet syv siders relevante citater ind på computeren. Det betyder jeg ikke skal bruge tid på det i løbet af de næste par uger, ligesom det har givet mig et overblik over hvilke teorier og fokuspunkter, jeg skal bruge og have.

Det har til gengæld også taget lang tid, men meget af tiden har min far rettet eksamensopgaver ved siden af, så er det lidt hyggeligere. Vi startede ud med morgenmad, jeg spilledelidt guitar, så lavede jeg SRP i halvanden time, inden vi gik en tur i regnvejret og bagefter spiste frokost.

Derefter fortsatte jeg rimeligt koncentreret, indtil min far tog til julefrokost, og jeg hvilede hovedet en time eller halvanden. Jeg har altså, selvom jeg er på Ærø, selv lavet mad, spist, ordnet køkkenet og opvask, så det gik der vel et par timer med. Jeg nåede også lige at få svaret på nogle mails og beskeder i forbindelse med “Luftbobler“.

Resten af aftenen er foruden lidt guitar kun blevet brugt på SRP. Så nu er jeg lidt mere fortrøstningsfuld i forhold til om selvdisciplinen er god nok til to ugers undervisningsfri – for det er stædigheden i hvert fald. Godnat.

Dag 3: Rolig rejsedag

I går fik jeg ikke lavet meget SRP, ej heller opdatering, derfor er dette skrevet i datid. Jeg fandt de teorier jeg skulle redegøre for, men ellers var jeg slået ud af sygdom. På et par panodiler fik jeg dog taget færgen til fastlandet, hvor jeg cyklede ud og spiste med et par af de piger, jeg i efterårsferien var i London med.

Dag 4: Produktiv søndag

I dag har jeg heldigvis fået skrevet efterhånden hele redegørelsen, selvom jeg ikke har brugt så mange timer på det. Helt til klokken et gik tiden med at rydde op, vaske tøj med mere, og da jeg så var i gang, blev jeg afbrudt af at skulle op og handle, lave mad og spise.

Men det gode ved SRP-perioden er jo, at man kan tilrettelægge dagen, sådan som man arbejder bedst. Og selvom det virker skørt, at få i gang med SRP klokken otte om aftenen, er det nu engang i disse aftentimer, jeg skriver bedst.

Ved dagens start skal jeg helst bruge kroppen mere end hovedet, og så vender det i løbet af dagen. Så nu skal jeg se, om min krop orker at vaske op, eller hvad jeg ellers skal bruge energien i mit hovede på. Måske klokken ti er et fint tidpunkt at holde fyraften på.

Dag 5: Gang i kroppen

Jeg har rykket computeren over til chatollet, helst den sidste halve kop af dagens anden kande te op og sat mit på en klapstol for at i går og i dag – dag fem og seks af skriveperioden. Det var nødvendigt lige at ændre skrivepositionen lidt, så min krop ved, det her ikke skal skrives akademisk og med fodnoter. Når man skriver store opgaver, er det generelt bare godt med lidt miljø- og luftforandring. Og det fik jeg i går. 

Først på dagen fik jeg lavet en mindmap over de elementer, der skulle indgå i min analyse af “The Bell Jar”, og jeg fik egentlig sat dem sammen i en fornuftig rækkefølge. Da jeg så begyndte at skrive, ville sammenhængen ikke rette ind – fuldstændig som når jeg herinde har skulle forsøge at fortælle tråd af et edderkoppespind ad gangen. Så jeg gik i baglås.

Klokken et trak jeg derfor i gummistøvlerne og mange lag tøj og bevægede mig udenfor. Der brugte jeg et par timer på at gå tur, spotte regnbuer, vandre rundt i en lille skov, sidde og kigge på vandet, mærke sandet under mine gummistøvler og bølgerne, der slog mod dem – og at falde i snak med en veninde.

Der er mange gode grunde til at gå tur – og endnu flere i perioder, hvor man skal skabe. Bevægelse er generelt bare godt, så efter en times opgaveskrivning mere tog jeg til gymnastik. Der gik altså yderligere nogle timer med gymnastik, bad, at lægge tøj på plads og snakke i telefon med min mor. Men da jeg så gik i gang med analysen, kunne jeg koncentrere mig – indtil jeg blev så træt, jeg gik i seng og læste lidt i stedet for at skrive denne opdatering. 

Dag 6: Skrivning og mere skrivning

Oven på nogle dage, der kun er blevet til få sider, var jeg lidt nervøs for tiden. Så i dag har jeg taget mig sammen og fået skrevet. Som alle de andre dage, brugte jeg lige lidt tid på ting relateret til bloggen og bogudgivelsen, men derefter gik jeg i gang. 

Da jeg trængte til en pause, gik jeg i gang med at støve lejligheden af. Jeg nåede dog kun halvvejs, for så tog en veninde med mig ned og handle ind til fællesspisning i morgen samt hente en pakke boblekuverter – I kan vel nok gætte, hvad der skal sendes i dem til jer. 

Så fortsatte jeg med at skrive på analysen, indtil jeg skulle gå tur med en anden veninde her til aften. Efter jeg kom hjem, skulle jeg lave og spise aftensmad, vaske op, hænge vasketøj op, støve af og snakke i telefon igen. Så jeg er ikke kommet i gang med opgaven endnu, og jeg bør nok heller ikke – tiden taget i betragtning. Jeg har ellers lyst, for heldigvis synes jeg det er spændende. Men det er nu engang lidt mindre krævende at skrive denne opdatering. 

Jeg vil også lige planlægge et facebookopslag om et gammelt indlæg, jeg hellere lige må rette igennem. Derefter skal jeg tørre opvask af, lave bunden til morgendagens cheesecake og så gå i seng med en bog eller en kuglepen. Gårsdagens gåtur, disse dages struktur og fordybelsen har nemlig givet tid og plads til min kærlighed til ord igen blomstrer. 

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’