BAGSÆDE

Føler I indimellem, at det liv, I lever, er et, som I bare er havnet i. Et, I har skabt. Et projekt, som bare skal gennemføres eller overstås? Alle oplever at hverdagen nogle gange tager over. Mens den ene dag tager den anden, går der flere uger, måneder eller for nogle år.

Kan det nogen gange føles som om, at livet har sat sig bag rattet og smidt jer om på bagsædet? I så fald har I chancen for at ændre det, når først I indser, at det kræver, I bekæmper frygten og tager styringen.

Jeg har flere gange oplevet ikke at føle mig rigtig glad, selv når alt gik godt, og livet egentlig var, som, jeg tænkte, det skulle være – for eksempel her det seneste år.

Sådan tænker jeg at rigtig mange har det, og det kan både være fortvivlende og frustrerende. I vinters blev jeg så tilpas træt af det og irriteret over ikke at kende årsagen, at jeg gik i gang med, at gøre noget ved det.

BINDESTREG

For hvis man føler, at man ikke længere styrer sit liv, eller som mig ikke føler sig så glad, som man burde, kan det være tegn på to ting. Enten lever man et, for én, forkert liv, ellers så lever man det liv, som er rigtigt for én, men man lader forkerte tanker påvirke ens syn på det.

Ligegyldigt hvad situationen er, har vi evnen til at ændre det. I de fleste tilfælde kræver det kun lidt arbejde med vores tanker.

Alt hvad livet er, er den lille bindestreg mellem to tal!

Først og fremmest skal vi indse, at vi har chancen for at styre vores liv og dreje det i den retning, som er bedst for os. Forestil jer en gravsten. På den står to datoer for de eneste to ting, vi ikke selv kan styre: Dagen vi bliver født, og dagen vi dør.

Imellem dem er der en lille streg, som nogle ville kalde en bindestreg, i “Hvad venter du egentlig på”, som jeg anmeldte her, kaldes den livet. Den lille streg mellem vores fødsel og død er livet, og vi bestemmer selv, hvad den skal indeholde. Tænk lidt over det: Hvad skal jeres bindestreg bestå af?

TANKEVIRKSOMHED

Udlever I jeres drømmeliv, men føler jer aldrig rigtig glade, er det som sagt kun jeres tanker, der behøver at ændre sig. Evnen til at tænke er det våben, der sikrede vores overlevelse og gjorde os mennesker til de mest magtfulde dyr på jorden. Men det er også på mange måder vores egen største fjende.

Den forhindrer os I at leve i nuet, hvilket ellers er så moderne i dag, fordi vi siden vores oprindelse konstant har tænkt på, hvordan vi skal undgå fysisk og psykisk ubehag, og hvordan vi kan opleve mest muligt nydelse.

Måske er det derfor, vi er bange for at hengive os til lykkefølelsen; fordi vi ved, at den ender og prøver at planlægge, hvordan vi kan forhindre det.

Life is only as good as you decide to make it,So stand up,Be bold,And don’t let anyone else define it!

OFFERROLLE

En tredje ting, vi har med fra menneskehedens oprindelse, er vores opmærksomhed på vores sociale status og higen efter at forbedre den. Når livet er godt, begynder vi at skabe vores eget indre drama.

Vi tvinger glæden ud af os ved at sammenligne os selv med de evige andre: Dem vi ikke er. Dem vi vil være. Dem vi ikke kan holde ud. Og dem vi ikke tør være. Sådan har mennesket altid gjort, men som vi alle vidst har fattet nu, gør livet med sociale medier og så videre det ikke bedre.

Vi er ikke kun mestre i at skabe drama, vi er også mestre i at skabe en offerrolle til os selv. Når tingene ikke lige går helt perfekt, klager vi enten over, at det er alle andres skyld, eller så bebrejder vi os selv.

Bare forestil jer, at en elev dumper en eksamen. Enten begynder eleven at klage over, at læreren ikke havde forberedt eleven godt nok eller stillet for svære spørgsmål, eller så begynder eleven at bebrejde sig selv for ikke at have forberedt sig godt nok eller for at være uduelig.
Sådan gør vi på alle punkter i livet, spørgsmålet er så bare: Hvad er bedst?

Nobody is going to come and save you,
You’ve got to save yourself!

ANSVAR

De to reaktioner skyldes nogle basale tankemønstre, som får os til at spærre ben for os selv. Giver man andre skylden, vil man, når tingene ikke går, som de skal, tænke, at nogle skal komme at redde en.

Når bare jeg får en bedre ven, en kæreste eller et eller noget helt tredje, så bliver mit liv fuldkomment, og jeg bliver glad. Sådan har de fleste vidst tænkt, og det er forståeligt – så fjerner vi vores egen skyldfølelse.

Så er det ikke længere vores eget ansvar; vi kan ikke gøre andet end at vente, så på mange måder er den lette løsning. Der er bare et problem; vi kommer til at vente altid.

Vores liv og vores lykke er vores ansvar, selvom vi ikke skal gå igennem det alene. Er der noget galt, så gør noget ved det.

GØR-DET-SELV-SYNDROM

Det modsatte tankemønster kaldes i nogle kredse gør-det-selv-syndromet, hvilket logisk nok er, når man ikke spørger om hjælp. Det ses både i praktiske situationer, som hvis der skal løftes noget tungt. Men der, hvor det bliver alvorligt, er, når det er noget mentalt.

Mange af os er alt for dårlige til at bede om hjælp, og selvom jeg lige har sagt, at vi skal tage ansvar for vores eget liv, skal vi ikke gå i gennem livet alene.

Det er så vigtigt ikke at være alene om tingene, og der så mange, som gerne vil være der for os, men desværre er det de færreste, der vil lade andre være der. Det er direkte skadeligt at stå alene med alting, hvilket minder mig om denne video fra Mary Fonden.

Vi må ikke være så bange for at bede om hjælp. Vi må ikke være så bange for at vise svagheder. Vi skal ikke kunne klare alting selv.

Every accomplishment starts with the decision to try!

SELVREALISERING

Det var den ene af de to muligheder. Måske dette rodede indlæg kunne give noget af forklaringen på, hvorfor I ikke føler jer glade, selvom I godt kan lide jeres liv.

Det er meget overfladisk fortalt, fordi jeg som altid vil nå for meget på så lidt plads. Men jeg kommer tilbage og piller nogle af elementerne ud, som jeg så vil forklare lidt nærmere – for eksempel undvigelsesadfærd og nydelsesprincippet, som er baggrunden for hele vores tankevirksomhed.

Dette var blot en form for introduktion til det Projekt Selvrealisering, vi startede i årets første indlæg. Senere kommer der både generelle løsninger på problemerne og uddybning af, hvordan jeg er ved at løse mit problem.

Jeg startede jo også ud med at sige, den manglende livsglæde kunne skyldes to ting – det selvskabte drama var kun den ene mulighed. Meget snart vil vi kigge nærmere på den anden, som er muligheden for, at det rent faktisk er det forkerte liv, man lever.

Så vær nu ikke for sikre på, at det kun er jeres tanker, der spærrer ben for jer. Måske er det et tegn på, at I skal ændre noget mere konkret i jeres liv.

Men apropos tanker, hvad tænker I så ovenpå dette indlæg? Og har I fundet ud af, hvad jeres bindestreg skal bestå af?

Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Facebook Instagram Bloglovin’